Acasă » Eveniment » „Unirea Principatelor Române” – De la Tudor pentru Cuza

Articole publicate

Categorii

„Unirea Principatelor Române” – De la Tudor pentru Cuza

#azi 💙💛❤️ „PATRIA SE CHEAMĂ NORODUL, IAR NU TAGMA JEFUITORILOR.” Tudor Vladimirescu, «Proclamația de la Padeș», 23 ianuarie 1821 NOI ALEXANDRU IOAN I CU MILA LUI DUMNEZEU ȘI VOINȚA NAȚIONALĂ DOMNITOR AL PRINCIPATELOR UNITE, ȚARA ROMÂNEACĂ ȘI MOLDOVA La toți de față și viitori sănătate! Români din Țara Românească, Găsim de datorie a vă arăta a noastră vie mulțumire pentru patriotica voastră purtare înainte de actul Învestiturii[…] Ne place a crede că și în viitor veți fi vrednici de admirarea ce ați insuflat Europei prin actul glorios de la 24 Ianuarie și că bunul simț românesc va lumina pe toți a se pătrunde de adevărul că o nație se mărește și se întărește atunci numai când ea are conștiința îndatoririlor sale către Patrie, către Guvern, către legi. Puterile Garante au înzestrat pe ambele țări surori cu o Convenție ce cuprinde în sine toate elementele de o fericită propășire. De la noi atârnă acum să profităm de dânsele, dezvoltându-le cu un chip potrivit stării de față a societății românești, aducând cu toții partea noastră de activitate, de lumină și de devotament la măreața lucrare a renașterii.[…] A sosit acum timpul pentru tot românul de a se apropia de altarul patriei cu mintea liberă de orice gând îndoielnic și cu inima curată de orice patimă dezbinătoare, căci neîncrederile, defăimările, urile, alianțele… sunt unelte fatale care aduc pieirea neamurilor. Destulă învrăjbire au produs până acum luptele politice între români! Cauza acelor lupte lipsind astăzi, lipsească totodată și trista dezbinare dintre ei. Prezentul și viitorul României o reclamă aceasta prin glasul nostru, care vă cheamă la înfrățire, românilor! […] În ochii noștri toți românii sunt buni; în inima noastră sunt toți iubiți deopotrivă, deși chiar unii dine ei, rătăciți de patimi violente, se expun a fi înfrânați și a cădea sub asprimea legilor. Ne adresăm dar către toți, ca un adevărat Principe român, care liber de orice înrăurire voiește prosperitatea țării prin aplicarea înțeleaptă a Convenției și mărirea Nației prin sincera înfrățire a celor ce au onorul a face parte din ea. Mărginească-se fiecare individ sau corp social în cercul drepturilor și îndatoririlor sale bine înțelese; pătrundă-se cu toții de respectul ce se cuvine legilor și fie țara întreagă bine încredințată că noi vom ști menținerea ordinului legal înăuntrul și demnitatea națională în afară. ALEXANDRU IOAN I Contrasemnat Ministrul secretar de stat la Departamentul Afacerilor Străine, Vasile Alecsandri. Anul 1859 (Monitorul Oficial al Țării Românești, nr. 126 din 15 octombrie 1859)

La 162 ani de la făurirea statului român modern, tudoriștii cei puternici prin înțelepciune, cinstesc amintirea începuturilor!

Text semnalat de prof. dr. Maria Cochină

_________________________
G h i d u r i
_________________________
CAMBRIDGE
English Qualifications
_________________________
CNTV Târgu Jiu
a fost admis în rețeaua
Școlilor Asociate pentru UNESCO (ASPnet) Ordinul Ministrului Educației
nr. 3133/14.02.2022
_________________________
CNTV Târgu Jiu,
membru al Alianței Colegiilor Centenare
24 octombrie 2022
_________________________
CNTV Târgu Jiu
a primit titlul de
ȘCOALĂ EUROPEANĂ
30 mai 2022
_________________________
CNTV Târgu Jiu
a primit titlul de
ȘCOALĂ ERASMUS+
23 februarie 2021
_________________________
_________________________
Prevenirea corupției prin măsuri de sprijin integrate
Proiectul
„Integritate și Transparență”
,
cofinanțat din Fondul Social European prin POCA
_________________________
_________________________
CNTV – instituție acreditată
Erasmus+,
din 23.02.2021
_________________________
CNTV – premiat cu titlul de
„Școală eTwinning”,
în urma desfășurării unor importante proiecte europene.

.
_________________________
Din anul 2020, CNTV a devenit „ȘCOALĂ-AMBASADOR a PARLAMENTULUI EUROPEAN”, titlu conferit de Parlamentul European, în cadrul Concursului EPAS – Școli Ambasador.
_________________________
CNTV – Centru de pregătire pentru examenele Cambridge _________________________
_________________________

Arhivă

ianuarie 2021
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031